Vücut kitle indeksi, bedeninizdeki tahmini yağ oranını ve ideal kilonuzu görmenizi sağlar. BMI veya beden indeksi olarak da adlandırılan vücut kitle indeksi, boyunuza göre ideal kilonuza olan uzaklığınızı ifade eder. Kilonun, boyun karesine bölünmesi sonucunda vücut kitle endeksi ortaya çıkar.
Vücut kitle indeksi hesaplaması sonucunda 0 – 45 aralığında bir değer belirlenir. Yaş ve cinsiyet beden kitle indeksi ideal oranının değişmesini sağlamaktadır.
Beden kitle indeksi (BKI) veya diğer ismiyle vücut kitle endeksi (VKE) sağlık risklerinin ve olası hastalıkların belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin, obez olarak belirtilen kişilerde diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon vb. hastalıkların gelişme riski daha fazladır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması için kullandığı değer aralıklarına göre vücut kitle indeksi hesaplanır. Vücut kitle indeksi kaç olmalı sorusunu merak ediyorsanız aşağıdaki değer aralıklarına dikkat etmelisiniz:
İdeal vücut kitle indeksi 20 – 25 aralığında olmalıdır. Bununla birlikte yaşa bağlı olarak ideal beden kitle indeksi (BKİ) oranı değişebilir:
Yaşa göre vücut kitle indeksi değişebilir. Ancak genç ve orta yaşta olan kişiler için ideal vücut kitle indeksi 20 – 24 aralığındadır.
Vücut kitle indeksi hesaplama, kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle yapılır. kilo/(boy X boy) formülünü kullanarak vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.
Doğru, pratik ve hızlı bir sonuç için web sitemizde yer alan vücut kitle indeksi hesaplama aracını kullanmanızı öneririz. Kolay ve hızlı bir sonuca ulaşmak, vücut kitle endeksi için en doğru verilere ulaşmanızı sağlar.
Mevcut beden kitle indeksi (BKI) sonucunuz, bu aralığın üzerindeyse sağlıklı bir kilo verme sürecine başlamanız gerekir. Aynı zamanda vücut kitle endeksi (VKE) sonucunuz I. Sınıf ve üstü değerlerde obez ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak özel bir diyet programı uygulamanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız önemlidir.
2 – 18 yaş aralığındaki çocuklar için vücut kitle indeksi hesaplaması farklılık gösterir. Profesyonel bir kuruluşta profesyonel sağlık personeli tarafından vücut kitle endeksi (VKE) hesaplaması yapılmalıdır. Aksi takdirde kişilerin kendi yaptığı BMI hesaplama işlemi doğru sonucu vermeyebilir.
Çocuklarda vücut kitle indeksi hesaplama için boy ve kilo bilgisi yeterli değildir. 6 yaşa kadar ideal boy – kilo oranı persentil tablosu üzerinden takip edilebilir.
Body Mass Index veya yaygın ismiyle BMI, vücut kitle endeksinin diğer ismidir. Vücut kitle endeksi veya BMI, kişilerin ideal kilo oranını bulmalarını sağlar. İdeal kilosundan uzak olan kişiler obezite tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir.
BMI nedir sorusu özellikle kilosuna dikkat etmek isteyen kişiler tarafından merak edilir. VKI veya BMI, kişilerin vücudundaki tahmini yağ oranını belli ederken ideal kilolarını öğrenmelerini sağlar.
Vücut kitle endeksi (VKE), rutin bir hayata sahip olan kişiler için doğru bir parametredir. Ancak profesyonel spor ile uğraşan kişiler için sadece VKE verisi yeterli olmaz. Profesyonel sporcularda kas kitlesi yoğundur ve bu durum VKE sonucunun hatalı yorumlanmasına sebep olabilir. Ayrıca hamilelik döneminde de tek başına VKİ yeterli değildir.
Vücut kitle endeksi veya BMI, ideal kilonuzu öğrenmenizi sağlar. İdeal kilo aralığında olan kişilerin kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser, hipertansiyon vb. hastalıklara yakalanma riski daha azdır. Obez olan kişilerin vücutlarında, olması gereken oranlardan çok daha fazla yağ bulunur. Bu da başta diyabet olmak üzere çeşitli hastalıkların habercisi olarak nitelendirilir.
VKE değerini sağlıklı bir aralıkta tutmak, genel sağlık ve yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynar. Sağlıklı bir VKE değerine ulaşmak ve korumak için şu stratejiler uygulanabilir:
Dengeli Beslenme: Meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız proteinlerden zengin bir diyet, sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olur. Fast food, şekerli içecekler ve işlenmiş gıdalar gibi yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Düzenli Egzersiz: Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite veya 75 dakika yüksek yoğunluklu aktivite önerilir. Egzersiz, metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olur.
Düzenli Uyku: Yeterli uyku, hormonal dengeyi koruyarak kilo yönetimini kolaylaştırır. Yetişkinlerin günde 7-9 saat uyumaları önerilir.
Stres Yönetimi: Stres, aşırı yeme ve kilo alımına yol açabilir. Yoga, meditasyon ve derin nefes egzersizleri gibi stres yönetimi teknikleri faydalı olabilir.
Sağlık Takibi: Düzenli sağlık kontrolleri ve vücut ölçümlerinin yapılması, kilo yönetiminde önemli bir rol oynar. VKE takibi, kilo değişikliklerinin izlenmesine yardımcı olur.