.

Kalori Hesaplama

Sayfamızdaki kalori hesaplama aracı ile kilo verme sürecinizi en sağlıklı şekilde yönetmek için gerekli olan bilgilere ulaşabilirsiniz.
CİNSİYET
:
YAŞINIZ
:
BOYUNUZ  ( cm )
:
KİLONUZ
:

Kalori Hesaplama Ne İşe Yarar?

Kilo vermek, kilo almak ya da formunuzu korumak için kalori hesaplama işlemini yapmalısınız. Kalori, vücut fonksiyonlarının eksiksiz çalışması için gerekli olan enerji birimini ifade eder. Günlük kalori ihtiyacı, kişilerin yaşı, boyu, kilosu ve cinsiyetine göre farklılık göstermektedir. Kalori hesaplama günlük ihtiyacınız olan besin/enerji ilişkisini ifade eder.

Web sitemizde bulunan kalori hesaplama aracı ile kilo verme/alma sürecinizi en iyi şekilde yönetebilirsiniz. Doğru sonucu almak için kilonuz değiştiğinde yeniden kalori hesaplama aracını kullanmanız gerekir.

Günlük Kalori İhtiyacı Nedir?

Günlük kalori ihtiyacı, kilonuzu korumak için günlük almanız gereken kaloriyi ifade eder. Kilo vermek istiyorsanız, günlük kalori ihtiyacınızın daha altında bir beslenme programına sahip olmanız gerekir. Aynı zamanda kilo almak için günlük kalori hesaplama sonucunda çıkan değerden daha fazla kalori almalısınız.

Kalori hesabı yapmamak, aşırı yemediğiniz halde kilo vermemenize neden olur. Örneğin, kalori hesabı yapmadığınızda ‘gün boyu sadece bisküvi ve kek yedim ancak kilo veremiyorum’ gibi şikayetleriniz oluşur. Yüksek kalori içeren besinleri görmek ve diyet programınızı en iyi şekilde düzenlemek için kalori ihtiyacı hesaplama aracını kullanmalısınız.

Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Günlük kalori ihtiyacı hesaplama cinsiyet, yaş, boy ve kilo etkenlerine göre yapılır. Kalori hesaplama için farklı formüller kullanılır. Günde kaç kalori almalıyım sorusu özellikle kilo verme ya da kilo alma sürecinde olan kişiler tarafından merak ediliyor. Sağlıklı bir kişinin günde 2000 kalori alması gerekir.

Öte yandan günlük kalori ihtiyacı herkes için farklılık gösterir. Örneğin, zayıf bir kişi, gün içinde sık sık hareket ediyorsa günlük kalori hesaplama sonucunda daha fazla kalori alması gerektiğini fark edebilir.

Kalori ihtiyacı hesaplama sonucunun doğru bilgiyi vermesi için öncelikle bazal metabolizma hızının hesaplanması gerekir. Bazal metabolizma hızı (BMH) hesaplama ise 12 saatlik açlık sonucunda hiçbir aktivite yapmadığınız halde organların yaktığı kalori ve enerjiyi ifade eder.

1 Kilo Kaç Kalori?

1 kilo vermek için 7400 kalori yakmanız gerekir. Aynı şekilde 1 kilo almak için 7400 kalori almanız gerekir. Kilo verme sürecinde günlük kalori ihtiyacınızdan daha az kalori almalı ve fiziksel aktivitelerle desteklemelisiniz. Kalori ihtiyacı hesaplama işlemiyle en ideal sonuca ulaşmak için uzun süre aç kalmamak ve dengeli beslenmek önemlidir.

Metabolizma Hızı Nedir?

Bazal metabolizma hızı, vücudun dinlenir durumda ve yalnızca yaşamsal fonksiyonları karşıladığında harcadığı enerji miktarını ifade eder. Örneğin, uyurken veya nefes alıp verirken de kalori harcanır ve harcanan kalori miktarı, bazal metabolizma hızı ile doğrudan ilişkilidir. Metabolizma hızı, bazal metabolizma hızı olarak da adlandırılır.

Bazal metabolizma hesaplama yaş, cinsiyet, boy ve kilo parametrelerine göre belirlenir. BMH hesaplama uyku, vücut kitlesi, kas kütlesi, hormonal durumlar, beslenme düzeni, yaş, ve genetik faktörlere göre farklılık gösterir.

Kilo verme veya alma sürecinde metabolizma yaşı etkilidir. Metabolizma yaşı diğer bir deyişle organlarınızın yaşını ifade eder. Sağlıklı ve dengeli beslenirken düzenli spor yapan kişilerde, metabolizma yaşı daha gençtir. Ancak kilolu ve obezlerde metabolizma yaşı, kimlik yaşından daha fazladır.

Bazal Metabolizma Nedir?

Bazal metabolizma, 12 saatlik açlık sonucunda vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Örneğin, gençlerin bazal metabolizma hızı yaşlılara göre daha fazladır. Bununla birlikte kas kütlesi fazla olan kişilerde bazal metabolizma daha hızlıdır.

Kadınlarda bazal metabolizma hızı (BMH) hesaplama sonucunda, erkeklere oranla daha düşük bir sonuç alındığı görülür. Genellikle kadınların bazal metabolizma hızı erkeklere oranla düşüktür ve bu da kadınların daha zor kilo vermesine sebep olur.

Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nedir?

Metabolizmanın hızlı çalışması sağlıklı bir yaşamla mümkün olur. Düzenli ve kaliteli uyku haricinde sağlıklı ve dengeli beslenmek metabolizmanın hızını artırır. Bununla birlikte metabolizma hızlandıran besinler de beslenme programına eklenebilir:

  • Yumurta
  • Portakal ve greyfurt
  • Yulaf
  • Kepekli tahıllar
  • Fındık ve badem gibi kuruyemişler
  • Limonlu su tüketmek
  • Zencefil
  • Yeşil çay
  • Kereviz.

Kilo vermek için kalori hesaplama yapmak istiyorsanız çiğ sebze ve kavrulmamış kuruyemişleri beslenme programınıza eklemelisiniz. Bu besinler, bazal metabolizma hızını artırırken uzun süre tokluk hissi verir.

BENZER HESAPLAMA ARAÇLARI
Gebelik haftası hesaplama aracı mı arıyorsunuz? Bu sayfayı kullanarak gebe kalma veya son adet başlangıç tarihinize göre gebelik hesaplama yaparak doğuma kalan gün, tahmini doğum zamanı ve bebeğin burcu gibi pek çok bilgiye anında ulaşabilirsiniz. 
Adet (regl) nedir belirtileri nelerdir, adet günü hesaplama nasıl yapılır, kaç gün sürer, adet gecikmesi neden olur, adet olmak için ne yapılmalı? Adet günü hesaplama aracı ile adetinizin hangi günde başlayacağını öğrenebilir ve sağlıklı bir süreç yaşayabilirsiniz.
BMI olarak da bilinen VKI hesaplama aracı ile vücut kitle endeksinizi en doğru ve kolay şekilde öğrenebilirsiniz. BMI hesaplama aracımız Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini esas alınır.