.

Adet Günü Hesaplama

Adet (regl) nedir belirtileri nelerdir, adet günü hesaplama nasıl yapılır, kaç gün sürer, adet gecikmesi neden olur, adet olmak için ne yapılmalı? Adet günü hesaplama aracı ile adetinizin hangi günde başlayacağını öğrenebilir ve sağlıklı bir süreç yaşayabilirsiniz.
SON ADET GÜNÜ
:
SON ADET AYI
:
SON ADET YILI
:
ADET DÜZENİ
:

Adet Günü (Regl) Hesaplama

Kadın bedeninin doğal bir döngüsü olan regl, sağlıklı bir üreme fonksiyonunun varlığını işaret eder. Her kadın 28 – 35 gün arasında 3 – 10 gün süren vajinal kanama yaşar. Adet günü hesaplama kadınların, o ay ve gelecek aylar içinde hangi tarihlerde regl olacağını göstermektedir. Fakat her kadının adet takvimi, regl belirtileri ve adet döngüsü birbirinden farklıdır.

Adet günü (regl) hesaplama aracı ile hangi günlerde regl döneminde olacağınızı görerek önlem alabilir veya gebelik için en önemli günü bulabilirsiniz.

Adet (Regl) Nedir?

Adet, bir kadının ergenlik ve menopoz dönemleri arasında yaşadığı vajinal kanamadır. Regl, aybaşı, hayız vb. farklı isimlerle anılan adet döneminde rahmin iç yüzeyinde oluşan doku ve damarlar kanama yoluyla dışarı atılır. Diğer bir deyişle, adet döngüsü sonrasında bedende yeni gebelik hazırlıkları başlar. Gebelik gerçekleşmediği takdirde regl olunur.

Adet ya da regl nedir ne demek, sorusunun en kısa cevabı kadınlarda her ay gerçekleşen doku kalıntılarının, vajinal kanama ile dışarı atılmasıdır. Döllenme oluşmadığı takdirde kadınlar adet görmeye devam eder.

Adet (Regl) Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adetin birinci günü ve sonraki adetin birinci günü ile adet tarihi hesaplama yapılır. Her kadın 28 – 35 gün aralığında değişen tarihlerde adet olur. Ortalama süre 30 gündür. 2 – 3 ay boyunca adetin ilk gününü not etmek, adet döngüsü hesaplama işlemini kolaylaştırır.

Adet tarihi hesaplama için en az iki ay boyunca reglin ilk günü not edilir. Birinci aydaki adetin ilk günü ve ikinci aydaki adetin ilk günü arasındaki fark, kadınların kaç günde bir adet olacağını belli eder. Bununla birlikte birkaç günlük sapmalar normal kabul edilir.

Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir?

Her kadın adet döneminde farklı seviyelerde ağrı hissedebilir. Bazı kadınlar regl dönemi içinde hiçbir ağrı yaşamazken bazı kadınlar şiddetli ağrılar sebebiyle hastaneye başvurabiliyor. Adet (regl) belirtileri genellikle şunlardır:

  • Karın ağrısı,
  • Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet,
  • Kasık ağrısı,
  • Gergin ve sinirli ruh hali,
  • Baş ağrısı,
  • Ani ruhsal değişimler,
  • Kilo artışı,
  • Bacaklarda kramp,
  • İshal,
  • Akne problemleri.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesi için en büyük sebep gebeliktir. Gebe olanlar dokuz ay boyunca adet görmez. Ayrıca birçok kadın gebe olduğunu adet döneminin gecikmesiyle anlar. Ancak regl gecikmesi için tek sebep gebelik değildir. Gebelik haricinde adet gecikmesi sebepleri şunlardır:

  • Stres,
  • İlaç kullanımı,
  • Polikistik over sendromu,
  • Hava değişimi,
  • Hastalık,
  • Kilo alma ya da kilo verme,
  • Aşırı egzersiz.

Adet gecikmesi en fazla kaç gün olur sorusunun cevabı 10 gündür. Birçok kadın adet gecikmesi yaşar ve çoğu zaman ilaç, hastalık, egzersiz kaynaklı gecikmeler olur.

10 günlük adet gecikmesi normal kabul edilirken daha uzun sürelerde gebelik veya polikistik over sendromundan şüphe edilir. Adet döngüsü öğrenmek bu yüzden önemlidir. 10 günlük adet gecikmesi sonrasında bir sağlık kuruluşuna başvurmak ya da evde gebelik testi yaptırmak gerekir.

Adet (Regl) Kaç Gün Sürer?

9 – 15 yaş aralığında başlayan adet döngüsü 50 – 55 yaşlarına kadar devam eder. Her kadın farklı günlerde vajinal kanama yaşar. Adet veya regl genellikle 3 – 7 gün arasında sürer. Ancak 10 güne kadar yaşanan vajinal kanamalarda normal kabul edilir. Regl dönemi boyunca günde 4 – 5 ped değiştirmek normaldir.

Adet (Regl) Günü Hesaplama Nasıl Yapılır?

Adet döngüsü, reglin birinci günü ve sonraki regl döneminin ilk gününün belirlenmesiyle ortaya çıkar. Regl veya adet günü hesaplama bu tarihlerin bilinmesiyle yapılabilir. Adetin ilk günlerini not etmek, yumurtlama dönemini öğrenmenizi sağlar. Bu sayede gebelik için şansınızı artırabilirsiniz.

Adet döngüsü hesaplama aracı ile bir sene içinde hangi günlerde regl olacağınızı öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda adet döngüsü her ay gerçekleşir ve doğurganlık özelliğinin devam etmesini sağlar. Menopoz dönemine giren kadınlar adet göremez ve doğurganlığın devam etmemesinin göstergesidir.

Adet (Regl) Kaç Günde Bir Olur?

Adet, 28 – 35 günde bir olur. Bazı kadınlar 28 günde bir regl olurken bazı kadınlarda 35 günde bir adet görme durumu yaşanabilir. Her iki durumda normal kabul edilir. Aynı zamanda yıl içinde farklı zamanlarda adet döngüsünde birkaç günlük gecikmeler ya da erken olma durumu yaşanabilir.

Adet takvimi öğrenmek, gebelikten korunmak veya gebelik şansını artırmak için önemlidir. Adetin ilk gününden sonraki 14. Gün yumurtlamanın en yüksek olduğu gün olarak kabul edilir. Bu günde kadınların gebe kalma ihtimali daha fazladır. Adet döngüsü hesaplama aracıyla yumurtlama günlerinizi de öğrenebilirsiniz

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Hemen adet olmak için doğal adet söktürücü bitkilerden ve karışımlardan faydalanabilirsiniz. Ancak adet söktürücü bitkilerin düşük sebebi olabileceğini de göz ardı etmemeniz gerekir. Doğal adet söktürücü bitkiler, stres ya da ilaç kullanımına bağlı oluşan adet gecikmesi için etkili bir çözüm sunar.

Hemen adet olmak için kullanabileceğiniz bitki ve karışımlar:

  • Kekik çayı,
  • Soğan kürü,
  • Zerdeçal,
  • Adaçayı,
  • Maydanoz kürü,
  • Tarçın çayı,
  • Rezene tohumu çayı.

Sık sık adet düzensizliği yaşayan kadınlar gerginlik ya da şişkinlik şikayetlerini azaltmak için adet söktürücü bitkileri kullanır. Ancak etkili ve kesin bir çözüm için adet gecikmesi yaşayan kadınların bir hekime başvurması önemlidir.

BENZER HESAPLAMA ARAÇLARI
Sayfamızdaki kalori hesaplama aracı ile kilo verme sürecinizi en sağlıklı şekilde yönetmek için gerekli olan bilgilere ulaşabilirsiniz.
Gebelik haftası hesaplama aracı mı arıyorsunuz? Bu sayfayı kullanarak gebe kalma veya son adet başlangıç tarihinize göre gebelik hesaplama yaparak doğuma kalan gün, tahmini doğum zamanı ve bebeğin burcu gibi pek çok bilgiye anında ulaşabilirsiniz. 
BMI olarak da bilinen VKI hesaplama aracı ile vücut kitle endeksinizi en doğru ve kolay şekilde öğrenebilirsiniz. BMI hesaplama aracımız Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini esas alınır.